Vandaag start in Londen het wereldkampioenschap Obstacle Run. Jesper Rijneker, medewerker van Forteck, neemt hieraan deel. In het Algemeen Dagblad stond op 18 oktober 2018 een leuk stukje over Jesper.

“Je rent je helemaal in het zweet en moet dan ook nog eens over obstakels klimmen. Is dat leuk? ,,Ja”, vinden Ricardo van de Belt en Marloes Verdiesen uit Alphen, die voor ons land uitkwamen op het WK obstacle running.

Iedereen heeft weleens aan obstacle running gedaan; op de basisschool. Alleen heette het toen apenkooien. Maar obstacle running gaat net een stapje verder, zegt Ricardo van de Belt. ,,Je legt een parcours af, waarbij je een veertigtal obstakels moet overwinnen; variërend van een klimhek tot een vijf meter hoge muur. Niet alleen jouw lichaam wordt getraind, maar ook je hersenen. Bij ieder obstakel moet je namelijk bedenken, wat de beste manier is om dat te overwinnen.”

Verdiesen (21) en Van de Belt (37) zijn inmiddels verslaafd geraakt aan deze sportieve vorm van ontspanning. Verdiesen: ,,We maken gebruik van onze omgeving, zonder dat we het slopen. Je hoeft niet beresterk te zijn voor de obstakels, maar je moet de juiste techniek gebruiken”, legt Verdiesen uit.

(v.l.n.r.) Aart den Hollander (59), Jesper Rijneker (24), Ricardo van den Belt (37) en Marloes Verdiesen (21)  trainen voor het WK obstacle running. © Peter Franken.

Samenwerken

,,Bij deze sport gaat het niet alleen om het rennen, maar je traint je hele lichaam”, vult Van de Belt aan. ,,Wanneer je het samen doet, kun je elkaar helpen. Als ik een bepaald obstakel niet red, geeft Marloes mij een kontje. Zo verover je samen de obstakels.” Obstacle running is in feite een combinatie van freerunning, hardlopen en survivalrunning. ,,Bij het obstacle running kruip je als een militair door de modder, hang je aan de monkey bars – een soort ladder – en spring je van de ene naar de andere schuine muur. Je hoeft niet ultrasportief te zijn, om te beginnen met obstacle running”, zo laten de twee weten. ,,Je moet wel een innerlijke motivatie hebben om je angst te overwinnen en buiten je comfortzone te gaan.”

Verdiesen en Van de Belt doen komend weekend mee aan de wereldkampioenschappen in Londen, samen met Aart den Hollander (59) en Jesper Rijneker (24), die pas aan deze sport is begonnen. Rijneker is van nature al heel fit en kon zich onlangs bij een wedstrijd plaatsen voor dit WK. Dat geeft ook aan, dat obstacle running nog een jonge sport is, met relatief weinig beoefenaars, beamen Van de Belt en Verdiesen.

Presteren

Op dat wereldkampioenschap verwachten Van de Belt en Verdiesen een heel andere sfeer: de sfeer van presteren. Wie het parcours voltooit, krijgt een medaille. Belangrijker vinden Verdiesen en Van de Belt dat dit weekend hun deelnemersbandje niet wordt doorgeknipt: als een deelnemer een hindernis niet weet te nemen, is het in een obstacle run gebruikelijk dat er een jurylid met schaar op de deelnemer afkomt. Verdiesen: ,,Het wedstrijdbandje behouden is waardevoller dan de plak die je krijgt. Voor jezelf wil je niet dat je bandje wordt doorgeknipt. Dat is een walk of shame. Je wilt jouw bandje dan ook niet opgeven, al liggen je handen open. Bij mijn laatste race ging ik trillend van vermoeidheid over de laatste obstakels heen en kwam ik jankend over de finish.”

Maar de mentale beloning is volgens haar groot. ,,Het is een euforisch gevoel, als je een obstakel haalt. Zeker als je het daarvoor vijftien keer tevergeefs geprobeerd hebt. Je haalt een overwinning op jezelf en verlegt jouw grenzen”, stelt ze.”